Om olika budskap, käppar i hjulen och målet med insamlingen

I förrgår blev jag tvungen att ringa vårdguiden för att rådfråga om en åkomma som Henry har/har haft. Sköterskan i telefon gav mig telefonnumret till jourläkarmottagningen här hemma i Täby, men när jag la på så pratade Mathias och jag vidare och kom överens om att jag skulle ringa till Henrys läkare på Astrid Lindgren i Huddinge (ja, dom har vårdavdelningar även där, bland annat barnhematologen) på måndagen, alltså igår. Jag berättade med precis samma ord för läkaren där och hans råd stämde inte alls överens med sköterskans på vårdguiden. Istället rådde han oss att åka till akuten i Solna eller Huddinge idag om Henrys problem hade återkommit igen igår. Det gjorde det som väl var inte och vi avvaktar och iakttar.

Det är inte första gången det här händer och det är också anledningen till att vi oftast frågar barnläkarna på “vår” avdelning, hellre än bvc och vårdcentraler. Vi har tur, för de flesta läkarna på barnhematologen är både kompetenta och socialt begåvade. Svaren vi får där är kanske inte alltid de vi vill höra, men dom känns alltid sanna. Och när det gäller utredningen av hans anemi så är vi å andra sidan väldigt frågvisa och drivande. När det gäller den är vi stenhårda, men väl medvetna om hur viktigt det är att behålla en god relation till de som kan och att respektera dem för allt det som de kan göra. Än en gång har vi tur. Henry har en läkare som brinner för att ta reda på vad det är som orsakar hans anemi. Hittills har vi inte behövt någon mer avdelning inblandad i utredningen. Nu välkomnar vi leverläkarna och hoppas att dom kan ge oss alla lite klarhet. Dessutom är det tydligt att Henrys läkare välkomnar att en specialist till kommer in i bilden. Vi är väl medvetna om att det inte alltid är fallet.

Screen Shot 2015-06-01 at 11.42.18

Jag tänker på Mirijam och flera andra i min vänskapskrets som har tvingats vård på olika sjukhus och av olika specialister. Hur vanligt det är att läkare är ovilliga att samarbeta över landstingsgränser, till och med ovilliga att kommunicera mellan KS Solna och KS Huddinge. De som inte vill kännas vid att expertisen finns utomlands och lära av den. De som i grund och botten utgör en stor fara för patienten.  För visst borde väl läkaryrket locka dem som älskar att utforska, hjälpa, lära och lära ut? Jag önskar att det vore så väl. Eldsjälarna finns ju, men “de andra” har i vissa lägen möjlighet att både förvägra och fördröja. Speciellt när man lider av en sjukdom som kräver expertis inom flera olika områden. Att det handlar om en svårt sjuk patient är sekundärt, läkarens egen prestige primär. Jag mår illa. MEN i Tyskland finns doktor Ilka Kleffner, specialist på Susac Syndrome. Den 20/5 befinner sig majoriteten av världens experter just där och Ilka har redan svarat Mirijam att hon alltid har en plats hos henne. Att det vore bra om hon fanns på plats när hon kan konferera med de andra läkarna och forskarna. Att de får träffa Mirijam som är en av de mest svårbehandlade fallen och tillsammans jobba för att göra henne frisk.

Målet: resan och sjukhusvistelsen kommer att kosta Mirijam ungefär 70 000 kronor (som förra året) och hon bör vara på plats i Tyskland runt den 20/5. Det här är hennes bästa chans och den får inte gå förlorad. Hjälp mig att sprida ordet om insamlingen!

Ge Liv Nu, Handelsbanken kontonr 6179 909 564 388 eller swish 0733925935. Ingen summa är för liten. Ingen summa är för stor. Insamlingen pågår till och med den 30 april 2016. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *