“Take a look at yourself then make a change”

Michael Jackson, The man in the mirror. En av mina favoritlåtar att sjunga loss till när jag är ensam hemma. Texten är ju så himla bra!! Här får ni orden från refrängen, tänkvärda och de ligger extremt mycket i tiden.

“I’m starting with the man in the mirror, I’m asking him to change is ways. And no message could have been any clearer – If you wanna make this world a better place, take a look at yourself then make a change.” 

Jag har skänkt en hel del tankekraft åt den senaste tidens larm om den ökade andelen sjukskrivna kvinnor och då speciellt kvinnor som är mammor. Jag har ägnat rätt mycket tid till att fundera kring de som finner det komiskt att kvinnors stress ofta beror på orimliga kroppsideal och ett fläckfritt som inte sticker ut för långt från den rådande trenden. Framför allt har jag tänkt på kvinnorna och stressen eftersom jag känner igen mig. Så kom jag fram till en del saker. Jämställdheten, den så kallade jämställdheten än en gång. Den som bara handlar om att värde kommer genom arbete. Jämställdheten som säger fy skam! till de kvinnor som faktiskt vill vara hemma med sina barn. Jämställdheten som säger att du måste jobba heltid, annars tar du inte ditt ansvar som kvinna och är otacksam mot hela kvinnorörelsen. Jaja, jag överdriver en del men du kanske fattar vad jag är ute efter? Jämställdheten som tog bort valfriheten… Och som om det inte vore nog så lever vi i ett extremt pressat samhälle där vi knappt kan värja oss mot medier som talar om för oss att vi är mindre värda om vi inte är ute och springer tre gånger i veckan, kör plankan och är superpigga och härliga med våra barn varje dag. Medier som översvämmas av stolta mammor som visar hur snabbt gravidmagen minsann försvann. Hur lyckliga de är vet ingen. Men vi vet att lyckan sitter i den där perfekta siffran på vågen eller i jeansen. Perfekta hem visas upp och är man föräldraledig så åker man självklart till Thailand några månader hela familjen eftersom det är så skönt klimat och så billigt att leva där, eller hur? Nej. Hur blev det såhär? Vad lärde vi oss av våra föräldrar? Vi som har vuxit upp på 70 och 80-talet – vad lärde vi oss? Vilka värderingar fick vi? Och vad passerar vi över till våra barn?

Ni som har barn som nu är vuxna – jag lägger faktiskt tillbaka en stor del av problemet på er. Många av er är chefer nu och ännu fler av er har uppfostrat döttrar och söner som inte är beredda att släppa på de traditionella könsrollerna. Många av oss har sett banandieter och annat på nära håll och förstått att man måste vara smal om man ska bli omtyckt. Många av oss har sett att man måste näst in till arbeta ihjäl sig för att hanka sig fram i karriären. Många av oss har sett att småbarnsåren är då pappan jobbar som aldrig förr så att han verkligen inte hinner vara med barnen även om han hade velat. Ni bär ett stort ansvar till att samhället ser ut som det gör idag.

Och vi själva då – vi som har vuxit upp och nu har egna barn och lägger ut bilder hej vilt på alla möjliga härliga stunder på facebook och instagram (mig själv inräknad). Vi upprätthåller osunda värderingar och bilder av vardagen. Vi jobbar på, har dåligt samvete för att vi inte hinner träna, träffa kompisar, njuta. Är man som jag hemma länge med barnen så får man höra vitt och brett hur dåligt det är för karriären och hur jobbigt det måste vara att vara hemma med baaaaaarnen! Helst får man antydningar som säger att barnen minsann skulle må bättre av att gå på förskolan eftersom jag som förälder omöjligt kan räcka till som pedagog, mamma, hushållerska etc. Suck. Och om du har kvar mammahull, fy skäms. Om du råkar gilla mat och fika – då har du ingen självdisciplin minsann. Och är du mamma ja då får du allt höra att du jobbar för mycket om du jobbar heltid och att du är mindre värd om du jobbar deltid eller halvtid. Så vad ska vi göra?

BÖRJA TA PROBLEMET PÅ ALLVAR. Det är fullkomligen orimligt att kvinnor ska behöva bli sjukskriva och få allvarliga sjukdomar på grund av stressfaktorer som rör utseende och heminredning. Det är orimligt att leva i ett samhälle som ständigt matar oss med budskap om att vi aldrig får stanna upp och vara nöjda. Att vi aldrig duger som vi är och alltid kan pimpa hemmet lite mer eller springa lite längre. Så vad ska vi göra? Det finns ingen komik i att kvinnor mår dåligt. Problemen är verkliga och ohälsan ett faktum. Det är hög tid att förändra och förbättra. Vi kan! Du och jag. Om vi hjälps åt så kommer det att gå ännu bättre. Man som kvinna, flicka som pojke. Alla åldrar. Vi kan om vi vill.

Kolla dig i spegeln och sjung med! 

IMG_3996

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *