Tvillingupproret och Stefan Löfvén

Idag skriver jag med anledning av det pågående Tvillingupproret. För det är verkligen märkligt att vi som får äran att vänta två bebisar på samma gång får 480+180 föräldradagar. Man kan diskutera lyxen vi har i vårt avlånga land, att vi ens har möjlighet att vara hemma med våra barn så länge som vi faktiskt får, men när vi nu har ett sådant system så är det väldigt väldigt konstigt att man i homosexuella par kan ha två mammor som väntar och föder barn på samma dag – som då får 480 dagar per barn – medan vi som ensam kvinna väntar två foster “bara” får 180 dagar för ett av barnen. Visst verkar det konstigt? Att sen 90 av dom dagarna är på lägstanivå (man får alltså 180 kronor per dag före skatt) när kostnaderna för familjen ökar lavinartat liknar mest ett skämt. Och varför kräver vi fler dagar då? Varför klagar vi? JO. Det ska jag berätta.

Att få tvillingar är på INGET sätt som att få två barn tätt efter varandra. En tvillinggraviditet är en riskgraviditet. Risken att föda för tidigt är stor, risken att sedan insjukna i förlossningsdepression eller utmattningsdepression är större för tvillingföräldrar än för föräldrar med enlingar. Märk väl nu att jag inte på något sätt är ute efter att säga att det är enkelt att ha en bebis, eller flera barn i olika åldrar. Jag säger att det är väldigt konstigt att tvillingar inte har samma rätt till sina föräldrar som enlingar har. Och än en gång – att välja att skaffa barn tätt är en sak, det väljer man själv. Att få ett tvillingbesked under ett ultraljud kan jag inte likna vid något annat. Den chocken var för mig större, än chocken att få reda på att Henry var sjuk i vecka 19.

Det är underbart att se sina två bebisar växa och lära sig nya saker dagligen. Det är fantastiskt vilken tur vi hade att Fred och Lorenz föddes i vecka 36 (jag hade vecka 30 som mål), att dom var och är två friska killar med massor av livsglädje. Men att höra sin läkare på MVC säga “åh tänk snart har ni TRE barn! Tre barn… ja, tänk. Det tyder på ekonomiskt välstånd.” – Eh what?! Där satt jag, knäpptyst. Funderade på om det ens var värt att börja argumentera och valde att inte börja. Ekonomiskt välstånd. Jo, nu ska vi se: Vi blev mer eller mindre tvungna att bygga ut vårt lilla hus för att få en fungerande tvättstuga och ett extra badrum. Vi blev tvungna att sälja bilen och köpa en som rymmer tre bakåtvända bilstolar. Allt som vi hade sparat från Henrys bebistid, vagn med mera – ja, nog för att Fred och Lorenz fick plats i Emmaljungas generösa liggdel de första veckorna. Och även om vi har sparat kläder från Henry så räcker det inte med ett par galonisar, ett par vinterskor, en overall. I vintras var det inte ovanligt att jag bytte blöjor ungefär 17 gånger från morgon till kväll, natten ej räknad. Att Fred och Lorenz skulle ha kolik i 10 veckor och göra att vi hade dygn här hemma helt utan sömn, ja… hur mår familjen då? 480 + 180 dagar. Eller rättare sagt 390 dagar plus 90 dagar. Att räkna in lägstanivådagarna gör mig mest förbannad.

Jag var sjukskriven från min föräldraledighet november 2014-maj 2015. Jag är nu sjukskriven igen. Och då har vi ett fantastiskt nätverk av både familj och vänner. Bup Mellanvården gjorde en livräddande insats för oss förra hösten. Vi visste inte ens att dom fanns – varför får vi inte reda på sånt? Det borde vara standard för tvilling/trillingföräldrar att få stöd utifrån. Eller i alla fall bli erbjudna stöd utifrån. För hur underbart det än är, hur utvald man än kan känna sig att få den otroliga turen att få se två, TVÅ, bebisar födas och frodas – lika jobbigt är det. Minns ni det här inlägget? Minns ni det här? Ska jag stoltsera med bra idéer 2015 så är det här nr 1 på min lista (idén till och mitt jobb med insamlingen till Mirijam kom av energin av att få hjälp av underbar familj och vänner). Ni som kom hem till oss var alla med om att rädda vår familj. Tack vare er så är vi fortfarande en enad familj. Varken mer eller mindre. För kommunen kan man inte lita på. Vi kvalade inte in för extra hjälp via socialtjänsten trots allt som vår familj har varit och är med om. Där går skattepengarna rakt ner i gränden. Men Britta och Ewa på Bup Mellanvården. Vilka kvinnor. Det är tack vare dem som jag kunde formulera vårt hjälpbehov och fick mod att fråga. Jag önskar att alla tvillingföräldrar fick ett gäng hembesök av två erfarna kvinnor som kan hjälpa till med stöd och möjlighet till återhämtning.

Jo. För att bära på två bebisar samtidigt är på inget sätt som att vänta en bebis. Oron är bra mycket större, riskerna är som sagt större både med själva graviditeten och förlossningen. Våra barn är lika mycket värda att få tid med två välmående föräldrar som vilka andra barn som helst. Kostnaden för sjukskrivningar, medicin, läkarbesök, skilsmässor, splittrade familjer, utmattade vuxna, stressade barn. Lägg till det att många många tvillingföräldrar spenderar en betydande del av sin första tid med sina bebisar på neonatalavdelningar. Den stressen…. all kärlek till er och era fina ungar.  Jag skulle här och nu kunna säga att det bör vara en betydligt mindre kostnad att ge oss ett korrekt antal föräldradagar så att vi kan få återhämta oss och klara av den första tiden på ett så bra sätt som möjligt. Jag skulle här och nu säga att tvillingmammor bör sjukskrivas i vecka 25 precis som man gör i Norge. Jag skiter i att till exempel vissa arbetsgivare må tycka att det är löjligt för det är det inte. Löjligt är att inte inse att alla tjänar på att förebygga ohälsa. Det borde ligga i allas intresse att förebygga ohälsa hos barn och vuxna.

Så jag kan väl skriva såhär:

Kära Stefan Löfvén,

Det är jag igen. Jag skulle vilja bjuda dig på en god kopp kaffe och prata om lagstiftning kring föräldradagar för tvillingföräldrar. Vad sägs om Gateau i Näsbypark den 13/8 kl 14? Då brukar mina twins sussa och jag kunna lyssna och prata till punkt.

Med vänlig hälsning,

Nadja Nordstrand

IMG_8631

Tror ni att han nappar? : )

You may also like...

6 Responses

 1. Emma says:

  Huvudet på spiken där!!

 2. Linda says:

  Tack för ett bra inlägg! Mvh en mamma, till tvillingar 4 månader och storasyskon 2 år, som idag blev sjukskriven från föräldraledigheten pga svår stress

  • nadja says:

   Tack Linda! ❤️ va rädd om dig.
   jag blev också sjukskriven fr föräldraledigheten, det är tufft. Kan jag hjälpa dig på något sätt, med tips, råd eller bara lyssna så finns jag på mailen. KRAM!

 1. […] Se gärna http://lifeextraordinary.se/mammatankar/tvillingupproret-och-stefan-lofven/ […]

 2. […] Se gärna http://lifeextraordinary.se/mammatankar/tvillingupproret-och-stefan-lofven/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *