Så mycket bättre!

Det gick bra på sjukhuset idag : )

Henrys port är hel och kan fortsätta användas för transfusioner. Däremot var det en hel del blod som inte gick in genom nålen, genom porten och in i venen.
Det som hände igår var att nålen av någon anledning åkt ut ur port a cathen och la sig direkt under huden så att blodet samlades där.
Larmet på pumpen hann gå tre gånger innan vi förstod vad som hade hänt och det var blått och svullet och ömt.

Transfusionen fick avbrytas, nålen tas bort. Sen fick vi vänta en timme för att svullnaden skulle lägga sig lite.
Nästa stickförsök gick inte bra. Längre nål på grund av svullnaden, bara det att den inte stacks ner i porten utan rakt ner i huden. Henry var så förtvivlad och hade så ont att ryggen var dyngsur av svett efteråt.

Vi bestämde att vi skulle vänta en dryg timme till innan nästa försök. Vi lånade en sjukhussärk till lillen och bäddade vagnen med min halsduk. Han var helt slut och klockan var runt 19.

Det är viktigt att man spolar rent porten ordentligt efter varje transfusion eller provtagning och avslutar med att spruta in en liten mängd Heparin (blodförtunnande medicin), annars kan det bli koagel och då går den sönder. En annan viktig orsak är att man inte vill få in några bakterier. Både koagel och infektion i porten innebär att man måste operera bort den och sätta in en ny.

Så väckte vi vår sovande skatt för ännu ett misslyckat stickförsök. Han var lika ledsen den gången. Då brast det för mig.

Det bestämdes att vi skulle vänta till idag kl 10.
Och idag hade svullnaden lagt sig och det gick galant att spola rent och ta ett hb. Såååå skönt!!
Nu ska vi tillbaka igen på tisdag så att han äntligen kan få blodet som han behöver.

Och såhär ser han nu ut på sitt lilla bröst.

You may also like...

1 Response

  1. Pernilla says:

    Stackars! Han och ni kämpar på och gör det bra, tycker jag! Man får lov att tycka det är jobbigt och bli ledsen ibland, det är ju din lille (eller vill han kallas stor nu 😉 älskling som har det jobbigt ibland!

    Hoppas att det är bra nu, ha en skön påsk och grattis till tvillinggrabbarna 🙂

    Kram

    / Pernilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *